ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ WTF ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ

fight
Το Taekwondo (Τάε Κβον Ντο) είναι η πιο δημοφιλής κορεάτικη πολεμική τέχνη και το εθνικό σπορ της Κορέας. Είναι μια από τις πιο διαδομένες πολεμικές τέχνες παγκοσμίως και από το 2000 το αγωνιστικό κομμάτι της μάχης έγινε επίσημο ολυμπιακό άθλημα (WTF Taekwondo).

Το TaeκwonDo χαρακτηρίζεται από θεαματικά λακτίσματα ψηλά και χαμηλά, μέχρι το ύψος της ζώνης.

Στο αγωνιστικό Taekwondo, οι αθλητές φορούν κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό, που αποτελείται από κάσκα, θώρακα, σπασουάρ (προστατευτικό για τα γεννητικά όργανα), επικαλαμίδες και γάντια και αγωνίζονται σε 3 γύρους των 2 λεπτών.

Κάθε χτύπημα ανάλογα με τον στόχο που βρίσκει αντιστοιχεί σε ορισμένους πόντους. Ένας πόντος για χτύπημα στο θώρακα και τρεις πόντοι για χτύπημα στο κεφάλι, με έναν επιπλέον πόντο αν το λάκτισμα πραγματοποιηθεί με περιστροφή. Οι παραβάσεις δίνουν πόντους ποινής (μισό ή ολόκληρο) αναλόγως την παράβαση.

Κατά την διάρκεια του αγώνα, απαγορεύονται τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, στην πλάτη, η γροθιά στο πρόσωπο (στο WTF), καθώς και οι λαβές, τα κλεισίματα, το σπρώξιμο, το γύρισμα πλάτης και η εκούσια πτώση.

Τον αγώνα επιβλέπουν από κοντά ο διαιτητής και από μεγαλύτερη απόσταση οι κριτές.

Στο τέλος του αγώνα, νικητής είναι ο αθλητής με τους περισσότερους πόντους, εκτός αν προκληθεί νοκ άουτ και αποσυρθεί ο ένας εκ των δύο αθλητών. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, ακόμα και μετά τον χρυσό πόντο, νικητής ανακηρύσσεται, ο αθλητής με τα περισσότερα επιθετικά χτυπήματα.